USB opsteeklampje – de kleinste zaklamp ooit!

usb opsteeklampje

Veel licht, drie gram slechts en nog dimbaar ook. Alleen, geen batterij, maar die had je toch al bij je…

Tegenwoordig heb ik eigenlijk altijd een USB-accu bij me. Een Powerbank, zo’n handige reserve stroombron om onderweg telefoon of muziekdoosje bij te kunnen tanken. Maar dat ik dan ook een zaklantaren voor de greep had ontdekte ik pas op Banggood.com, een van de leukere Chinese webwinkels, die het USB opsteeklampje verkoopt.

USB opsteeklampje

usb opsteeklampje

Ze noemen het zelf een “Mini Mobile Power USB Camping Lamp LED Lamp/Computer Nightlight”. Ik kocht er twee: de grootste van de drie, eentje met zes ledjes en een aanraakvlak en het nachtlampje. Door bij de eerste de vinger op dat aanraakvlak te leggen gaat de lamp langzaam aan of uit – en door even te tikken kunt u hem ook gedimd gebruiken. Die dimstand onthoudt dit kekke ding nog ook: weer aanzetten gaat tot die vorige lichtsterkte, als de stroom er niet af is geweest.

Kortom, een prima zaklamp, als je hem op die USB-accu steekt, van welgeteld 3,04 gram. Meenemen kan in de portemonnee, met 42x12x2 millimeter. En er is ook nog een klein oogje om een ophangtouwtje te bevestigen…
Rechtstreeks op een accu gestoken werkt dit prima. En slim: het maakt niet uit in welke oriëntatie je de lamp insteekt, de USB contacten zitten op beide zijden van het printplaatje. Wie net wat meer vrijheid wil kan een simpele USB verlengkabel overwegen. Dan kan het lampje ergens hangen, of aan de kleren worden gespeld, met de accu veilig in de zak.usb opsteeklampje

Geen reflector, dus zo’n USB opsteeklampje geeft mooi verspreid licht. Opvallend veel licht trouwens, de LEDjes worden wel warm na een tijdje, maar niet te heet om aan te raken. Als leeslicht werkt het prima, maar ook als tentverlichting zal dit diffuse licht prima werken.

Stroom en licht

Het stroomverbruik is bijna verwaarloosbaar, in de hoogste stand qua lichtintensiteit mat ik 0,2 Ampère. Als referentie, een gewone USB 2.0 poort kan tot 0,5 Ampère leveren. De meeste goedkope USB noodaccu’s maken gebruik van een Li-Ion 18650 accu – als terzijde, die wordt dus ook in de zo bejubelde Tesla elektrische auto gebruikt, maar dan wel 6831 stuks ervan – en die zitten qua capaciteit tussen de 2600 en 3400 mAh. Dus kan ons usb opsteeklampje dan gemiddeld 15 uur op volle kracht branden.
Dat lage verbruik kan trouwens ook een nadeel blijken. Zo zal een al te slimme accu of USB-poort mogelijk concluderen dat er geen verbruiker is aangesloten en de stroom afsluiten, in de gedimde stand. En dan zit u toch mooi in het donker ongewenst veel stroom te besparen!
Het bepalen hoeveel licht een lamp geeft is een lastige zaak. Gaat het om het om de totale hoeveelheid uitgestraald licht? Ook dat wat naar achter verdwijnt? Of willen we weten hoeveel licht er in het centrum van de bundel van een spotje te vinden is? En een fotograaf wil nog iets anders, die gaat het alleen om de hoeveelheid gereflecteerd licht…
Om in ieder geval een indicatie te geven, met de lichtmeter mat ik op dertig centimeter afstand van dit usb opsteeklampje zo’n 300 lux. Ter vergelijking, een kantoor wordt verondersteld met 500 lux afdoende verlicht te worden. En omdat het licht ongericht is, kan er dus op die afstand uitstekend een groot boek mee worden bestreken.

Nachtlampje

Het tweede exemplaar is een nachtlampje. Dat gaat pas branden als het donker wordt – en wanneer precies is nog instelbaar ook met een kleine schroevendraaier.usb opsteeklampje

Met slechts drie LEDjes komt er niet veel licht uit en het stroomverbruik was voor mij, met mijn middelen, niet meetbaar, dus in ieder geval onder de 100 milliAmpère. Die 18650 accu zal minimaal voor dertig uur licht kunnen zorgen. Dit schatje weegt slechts 2,36 gram en is 33x12x2 millimeter klein. En ook hier ontbreekt dat ophang-oogje niet.

Conclusie

Leuk! En heel erg handig.

SKU132474 Mini Mobile Power USB Camping Lamp LED Lamp / Computer Nightlight
Ik betaalde op Banggood.com (SKU 132474) $ 2,35, inclusief verzendkosten voor de lamp met zes LED’s. Onder dat bestelnummer zijn drie varianten te vinden, naast deze dimbare lamp is er dus ook dat nachtlampje, dat pas aangaat als het donker wordt voor $ 2,27 en een zonder extraatjes, insteken en aangaan, voor $ 1,88. Die laatste twee geven met drie LEDs minder licht. En alledrie zijn in zowel warm licht als in wit licht bestelbaar.


Deze aflevering werd in juni 2015 geschreven. Beschikbaarheid, prijzen en wisselkoersen kunnen veranderd zijn. Zelf even checken is altijd het beste, want wie weet is er een goedkopere aanbieder.
Deze tekst niet meer in PC-Active verschenen.


Recente links

http://www.banggood.com/Mini-Mobile-Power-USB-Camping-Lamp-LED-Lamp-Computer-Nightlight-p-923742.html

http://www.ebay.com/itm/New-MINI-Touch-Switch-USB-mobile-power-camping-lamp-LED-night-light-White-lamp-G-/251628780677

Zelf zien? Kijk hier…

Wees de eerste om te reageren

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

*