USB acculader van Action: stroomverspiller eerste klas!

USB Acculader lader

Meestal hebben we wel een notebook mee – compleet met USB-aansluitingen die prima als stroombron ingezet kunnen worden. Of anders heeft u wel een USB-laadstekker, voor de telefoon. Handig dus, ook om penlight batterijtjes te laden?USB Acculader Blister

Dat laat zich uitproberen natuurlijk, vooral als de USB acculadertjes voor slechts 99 cent worden aangeboden bij de Action. Het kekke witte tweecels laadapparaat met Mini-A USB stroomingang, voor AA en AAA NiMH accuutjes, weegt bovendien maar 29 gram – het meegeleverde USB-kabeltje is met 16 gram haast te zwaar in verhouding – zodat meenemen geen probleem mag zijn. Kopen en testen dus, die USB acculader!

Testen

Testen doe ik door een paar accu’s waarvan ik weet welke echte capaciteit ze hebben – meestal dus aanzienlijk minder dan er op gedrukt is – helemaal te ontladen en vervolgens te laden. Daartoe heb ik een Voltcraft Plus Chargemaster 2020, een apparaat waarmee tot tien accu’s tegelijk kunnen worden geladen, ontladen of zelfs een aantal keren gecycled, om wat zwakkere broeders weer bij de les te halen. Daarmee werden twee cellen geselecteerd met een vastgestelde capaciteit van 1818 en 1837 mAh, na ruim zes uur laden, die vervolgens geheel ontladen in het Action-koopje werden gestoken. De stroom kwam USB-laadstekker met een capaciteit van 2.1 A, zodat dat geen beperkende factor zou zijn.

Meten is weten

En toen na zeven uur de LED’jes nog steeds rood bleven is het laden afgebroken, om de cellen te checken in de Voltcraft. De eerste bleek tot 819 mAh opgeladen, de tweede kwam tot 832 mAh. Nog niet de helft van de echte capaciteit, dus. Na weer ontladen te hebben werd na twaalf uur laden een capaciteit van 1986 mAh respectievelijk 1911 mAh vastgesteld – meer dus dan de behoudend ladende Voltcraft realiseerde. Maar beide LED’jes bleven rood oplichten. Een test met een tweede exemplaar van deze Action-lader, waarbij weer zeven uur geladen werd, leverde 789 en 767 mAh lading op, zelfs iets minder dus.

Slopen

USB Acculader voorzijde printTijd om er eens eentje op te slopen. ’t Bleek keurig verlijmd, dus die was niet langer bruikbaar daarna. En eerlijk gezegd, daarvoor eigenlijk ook niet, gezien het aangetroffen binnenwerk. Even puzzelen en het schema stond op papier, waarbij duidelijk werd dat deze laders met een constante stroom laden. Er is geen terugkoppeling, geen veiligheid en ook het LED’je zal altijd rood blijven, het kent maar een kleur en gaat niet uit als de accu vol is. Inderdaad een indicator, die alleen aangeeft dat er een accu in de schacht steekt, iets wat ook zo wel te zien valt. Dat LED’je suggereert meer functionaliteit dan ’t ding te bieden heeft.
Om van vijf Volt – de USB voedingsspanning – naar de ruim anderhalf Volt te komen die de cellen vereisen wordt geen spanningsregelaar gebruikt, maar weerstanden. Dat vermoeden had ik al, het apparaat werd wel warm tijdens het laden. Inderdaad, de allergoedkoopste keuze. Het teveel aan spanning wordt niet omgevormd, maar als warmte verstookt.
Een van de ladertjes – ondertussen waren er al twee exemplaren aangeschaft, die in opzichten van elkaar bleken te verschillen, zoals de etikettering – was zo vriendelijk de specificaties te tonen:

  • Model: MC-216n1 1 or 2 pcs AA or AAA
  • Input: 5VDC 500mA
  • Output: AA: 1/2 x 1.65VDC 150 mA
  • AAA: 1/2 x 1.65VDC 150 mA

Dat gaf te denken. Hier wordt 500 mA bij 5 Volt omgezet naar in totaal 300 mA bij 1,65 Volt. Het werkt, maar vermorst veel energie – en het is zeer de vraag of dat nu een goed idee is voor een lader die meesnoept van de accu van het noteboek. Bovendien loopt men met deze lader gerede kans de accu te overladen, wat eigenlijk al het geval was na twaalf uur, waardoor de accu geheid sneller zal overlijden.

Laadtechnieken

Er zijn een aantal goede manieren om NiMH accu’s te laden. De meest eenvoudige is inderdaad een constante spanning bij een lage stroom, minder dan eentiende van de capaciteit van de te laden accu. De lader claimt met 150 mA te laden, hetgeen inhoudt dat cellen met een capaciteit onder de 1500 mAh te veel stroom krijgen. De kleinere AAA-cellen hebben minder capaciteit en zullen deze lader dan ook niet lang overleven. Overigens, de gebruiksaanwijzing claimt dat de lader ook geschikt is voor de oudere NiCD batterijtjes en die kunnen inderdaad wel beter met deze simpele laadtechniek uit de voeten. Alleen, wie gebruikt ze nog?

De dood voor uw accu

USB Acculader achterzijde printVoor NiMH zijn betere technieken beschikbaar, waarbij een slimme lader kijkt naar het voltage dat op de cel staat. Als de cel eenmaal vol is zal dat voltage opeens een lichte daling vertonen, een teken om het laden te stoppen. Delta-V heet deze techniek, en het feit dat de Action-lader kans zag meer stroom in de accu te proppen dan de Voltcraft is een duidelijk teken dat deze accu’s dus in twaalf uur overladen werden.
Delta-T is de andere techniek, waarbij de lader niet het voltage maar de temperatuur van de cel in de gaten houdt. Zolang de cel gewoon oplaadt wordt de energie opgeslagen, zodra de cel vol zit – en de laadspanning wel doorloopt – leidt die overtollige energie tot warmteontwikkeling. De lader merkt dat op en schakelt over naar een trickle-stand, waarbij met een heel lage stroom de cel op spanning gehouden wordt. In een goede lader kan de accu blijven zitten tot deze nodig is en weet de gebruiker dat die accu altijd optimaal geladen zal zijn. Met het hier getestte apparaatje is dat overigens niet aan te raden!

Europees goedgekeurd?

Maar ik ben er nog niet. Want naar aanleiding van dit apparaat ontdekte ik nog iets onverwachts: er bestaat naast het CE-logo, dat aangeeft dat een product voldoet aan de Europese maatstaven ook nog het Chinese CE-logo. In gewoon schrift niet van elkaar te onderscheiden, maar ook de eigenlijke logo’s lijken heel erg veel op elkaar. Alleen, die Chinese variant betekent niet meer dan dat het ding in China is gemaakt en biedt geen enkele garantie inzake kwaliteit – hoezeer het ook lijkt op de Europese tegenhanger die dat nu net wel doet. Meer weten? Het nep-logo CE.

Conclusie

Übermeuk! Om even uit de slof te schieten. Want in principe kan dit ladertje accu’s ernstig beschadigen, als er te lang geladen wordt. Er is geen enkele aanduiding of een cel vol is, zodat zeker AAA-accu’s al snel in de gevarenzone zullen komen. Bovendien, het ding verstookt een flink deel van de elektrische energie van de USB-poort tot warmte en op een via het notebook gevoede elektrische bijzetkachel zit niemand te wachten! Het werkt, maar alleen in absolute noodgevallen zou een verstandig mens zijn of haar dure batterijtjes aan dit botte apparaat bloot moeten stellen.

 


Deze aflevering werd in juni 2013 geschreven. Het apparaat was tot vorig jaar zeker nog bij Action in de schappen te vinden, mogelijk nu nog steeds.


 

Wees de eerste om te reageren

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

*