Sandberg Play Speaker Set 2.1: simpel – maar geen plastic

Sandberg Play Speaker Set 21 125-18_lg

“Consumenten profiteren van de prijzenslag rondom luidsprekers,” aldus het persbericht. En € 21,99 voor een set met houten baskast(je) is inderdaad niet duur. Maar zou het wat kunnen wezen?

De nieuwsgierigheid was gewekt, dus al snel stond er een wat klein doosje op de testbank, waaruit een basspeakertje van 20 bij 20 bij 14 centimeter verscheen, alsmede twee plastic stereoluidsprekertjes van 12 bij 9 bij 8 centimeter, met een vast snoer waarmee ze maximaal een meter van de boombox kunnen worden geplaatst. Die boombox is inderdaad niet van plastic, maar van een lichte kwaliteit MDF – het ding weegt slechts 1,1 kilogram, compleet met netstekker en ingebouwde netvoeding. Het basluidsprekertje heeft een diameter van tien centimeter, de beide andere boxjes moeten het stellen met nog geen zes centimeter speakers die per stuk 3 Watt RMS in huis hebben. De bas levert 6 Watt RMS en dat alles bij een rendement van 83dB. De fabrikant claimt een freqentiekarakteristiek van 60 Hertz tot 20 KHz, maar zonder daarbij te specificeren binnen hoeveel dB deze valt.
Voorop de basspeaker zit naast een kek blauw ledje een volumeregelaar, achter vinden we de aan/uitschakelaar, een volumeknop voor alleen de bas en de uitgang om de andere boxjes aan te sluiten. Ook de speaker is achterop gemonteerd, zonder speakerdoek of grill, zodat de conus zichtbaar is; en dus ook kwetsbaar, per slot van rekening is het slechts licht karton waar zo’n speaker uit wordt gefabriceerd. Aan de voorzijde vinden we nog een basreflexpoort, een ronde buis die zo’n zeven centimeter in het inwendige steekt. Deze techniek haalt wat meer lage tonen uit de eigenlijk wel wat kleine luidspreker en erg kleine kast.

Signaalgenerator

De luistertest viel niet tegen. Voor de prijs, althans. Wel iets blikkerig, maar zeker beter dan veel van de goedkope plastic 2.1 speakersetjes die in de handel zijn. Het volume was niet overdreven, maar dat wil je ook niet met dergelijke luidsprekers, die al snel overstuurd kunnen raken en dan niet meer om aan te horen zijn.

Sandberg Play Speaker Set 21 side
Om echt te kunnen beoordelen hoe deze speakertjes zich gedragen is gewoon naar muziek luisteren overigens wel erg tijdrovend. Veel sneller gaat het als we er met een signaalgenerator een sinustoon op zetten, een sweep waarbij de zuivere sinus in een seconde of twintig van 0 Hz tot 20 KHz loopt. Dan hoor je – binnen de grenzen van je oren – welke toonhoogtes worden weergegeven en hoe zuiver ze klinken. Boembassen – frequenties waarbij de basreflexpoort gaat resoneren, of de kast zelf – vallen dan ook door de mand. Daarnaast kan je met een goede microfoon ook nog eens objectief meten welke karakteristiek zo’n speakerset vertoont. En al die opties – en nog veel meer – zijn tegenwoordig softwarematig te realiseren, met bijvoorbeeld Visual Analyser 2011, zie [1]. Een stuk gratis software dat voor audioliefhebbers erg de moeite waard is, maar wel een steile leercurve blijkt te hebben.

Boembassen en afvallende hoge tonen

Luisterend en metend bleek die claim van een ondergrens van 60 Hz wel te kloppen. Maar er waren wel wat boembassen te vinden, die in muziek nog niet opgevallen waren. Alleen die 20 KHz werden absoluut niet gehaald, zo rond de 17.500 Hertz viel het geluid toch weg. Overigens geen slechte score, maar toch viel hier de fabrikant door de mand met de overdreven claim op de verpakking.

Conclusie

Leuk! Geen HiFi, verre van dat, maar wie een 2.1 luidsprekersetje zoekt voor een lage prijs zonder meteen heel erg plastic te klinken heeft hier een goede aan. De ingebouwde voeding is handig, de vormgeving geinig. De kabeltjes zijn wat aan de korte kant, maar wie heeft er geen audioverlengsnoertjes slingeren?

Recente links

Volgens fabrikant niet langer leverbaar

Visual Analyser 2011, ideaal programma om geluid te analyseren

Sandberg Play Speaker Set 21 VirtualPackshot


Deze aflevering werd in juli 2012 geschreven. Beschikbaarheid, prijzen en wisselkoersen kunnen veranderd zijn. Zelf even checken is altijd het beste, want wie weet is er een goedkopere aanbieder.


Wees de eerste om te reageren

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

*