Monitorarm voor LCD-scherm – ook voor flinke jongens…

front

Jammer genoeg bleek de intrigerende SSD-kit – met tot vier SD-kaartjes in RAID0 over USB 2.0 – uitverkocht bij zelfs drie Aldi’s, op de dag dat deze was aangeleverd. Maar er lag wel een mooie monitorarm waar we eerder in de folder al verlekkerd naar gekeken hadden…

Op ’t eerste gezicht niet bijster goedkoop, een monitorarm voor € 49,99 – en die cent geven ze je inderdaad terug bij de kassa – maar wie even serieus zoekt op Internet ziet al snel dat dit toch zeker een koopje is. Er zijn goedkopere modellen, maar die bieden minder flexibiliteit.
Dat laatste mag je letterlijk nemen. Deze arm bestaat uit een verticale zuil van 40 centimeter hoog, waardoor je de facto de onderkant van een 17 inch beeldscherm tot zo’n 20 centimeter boven de tafel kunt krijgen, met een horizontale arm met drie scharnieren die tot 50 centimeter ver kan reiken. Door die drie scharnieren kan het scherm desgewenst ook dichter op de zuil blijven – en een horizontaal scharnier maakt het mogelijk de monitor te kantelen voor ’t beste beeld.back

Constructie

Zo’n arm moet een fiks gewicht – tot tien kilo – kunnen houden en dat vereist een stevige constructie. Wat dat betreft hebben we geen klagen met deze :zolid, zoals het merk blijkt te heten op de kaart waarop drie jaar garantie wordt gegeven. De monitor hangt als een huis. Bovendien is even verstellen heel makkelijk, de scharnieren lopen lekker licht. Wat betreft de horizontale scharnier, daar moest wel even gereedschap bij komen, die zat veel te strak, maar onder een afdekking vonden we een moer die met een pijpsleutel en veel kracht zich uiteindelijk gewonnen gaf. Ook de klem waarmee de arm aan de zuil bevestigd wordt vraagt het nodige aan kracht om te voorkomen dat het scherm langzaam naar beneden glijdt. Eigenlijk zou die hendel iets langer mogen zijn.

De monitor wordt middels vier schroeven aan een beugel bevestigd, die vervolgens op het uiteinde van de arm wordt geklikt. De verbinding voldoet aan de zogenaamde VESA-norm. Uw scherm moet daar wel op voorbereid zijn, dus check even of die schroefgaten er wel zijn. ’t Is tegenwoordig eigenlijk een universele standaard, gelukkig.

Gebruik

Eenmaal gemonteerd oogt de geborsteld aluminium arm prettig onopvallend, terwijl de meegeleverde klemmen de bekabeling netjes in de pas laten lopen. Er is bureauruimte vrijgekomen, maar veel belangrijker, de monitor laat zich heel eenvoudig even dichterbij halen voor bijvoorbeeld grafische klusjes. Dat scheelt gehannes met brilletjes!
Toch is er wel één puntje van kritiek: het ding blijkt besmettelijk. Mijn vrouw heeft een prima oog voor wat handig is en kondigt zonet aan even langs de Aldi te zullen fietsen, vanmiddag. Ze wilt er ook eentje…

front

Conclusie

Leuk! En ondertussen alweer vier jaar probleemloos in gebruik.


Deze aflevering werd in juni 2011 geschreven. Beschikbaarheid, prijzen en wisselkoersen kunnen veranderd zijn. Zelf even checken is altijd het beste, want wie weet is er een goedkopere aanbieder.

 

 

Wees de eerste om te reageren

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

*