LogiLink 2.200 mAh Powerbank van Conrad

1040720_LB_00_FB.EPS_1000

Onderweg droog komen te staan, is de nachtmerrie van de OV-reiziger. Een lege telefoonaccu en geen oplader of stopcontact voor de greep.

Gelukkig zijn er veel merken Powerbank, feitelijk een extra accu die middels een kabeltje de telefoon weer laden kan. Android is tegenwoordig standaard van een micro-USB laadaansluiting voorzien, Apple-adepten zullen hun dure laadkabel mee moeten nemen.
Volgens leverancier Conrad zou deze fors uitgevallen lipstick van 25 bij 25 bij 91 millimeter een capaciteit van 2200 mAh hebben, “genoeg om de meeste smartphones minimaal éénmaal volledig op te laden”. Dan is 80 gram gewicht extra meenemen – powerbank en meegeleverde USB-kabel – geen groot probleem, terwijl de prijs van € 9,99 ook geen bezwaar mag zijn. Maar werkt het?

Werking

Het gebruik is simpel zat. Aan de bovenzijde zijn twee USB-aansluitingen: een micro-USB waarmee de accu in de Powerbank geladen wordt vanaf een standaard USB-poort of –lader en een standaard-aansluiting om het te laden apparaat aan te hangen. Handig, want zo is een kort kabeltje met die beide stekkers zowel voor het laden van de accu als van de telefoon afdoende. En natuurlijk kan ook een e-reader of camera worden bijgeladen, als de laad-aansluiting maar de tegenwoordig alom gebruikte micro-USB is. Laden kost wel tijd: de accu opladen duurde dik zes uur vanaf een 500 mA USB-aansluiting voordat het ledje blauw oplichtte – waarbij opviel dat vooral het laatste kwart van de laden erg traag verliep. Dat is inherent aan het interne accuutje, een 18650 Li-ion.

1040720_LB_00_FB.EPS_1000

Nooit meer leeg!

Wat we wel graag gezien hadden was een indicatie van de aanwezige lading, anders dan alleen “vol”. Vier ledjes, voor 25, 50, 75 en 100 procent lading zouden erg makkelijk zijn geweest.

Meten

Met de Charger Doctor, besproken in PC-Active 273 van december 2013, kan je simpel spanning en stroom meten op de USB-bus, dus meten was snel weten. Dan blijkt de volgeladen LogiLink de claim van Conrad niet te halen. Een Samsung Galaxy II, met een accucapaciteit van nominaal 1650 mAh bleek slechts één keer tot 90% geladen te kunnen worden – en dat kostte bovendien zo’n vier uur. Daarna was de Powerbank leeg. Ook hier zagen we hetzelfde patroon: het opladen begon met maar liefst 640 mA maar vooral de laatste twintig procent van de lading voor de telefoon kwam traag binnen.

Conclusie

Leuk! Want klein en afdoende, hoewel de claims van de leverancier niet helemaal waar worden gemaakt. Het is niet het draagbare stopcontact wat je liefst zou willen – maar wie onderweg droogloopt is er afdoende mee geholpen, voor een nette prijs. Wie meer stroom op zak wil, dat kan – tegen een navenant prijskaartje zijn er grotere Powerbanks te kust en te keur. Maar deze is ook afdoende.

LogiLink 2.200 mAh Powerbank

***Caption: Nooit meer leeg!

Recente links

Verkrijgbaar bij Conrad


Deze aflevering werd in maart 2014 geschreven. Beschikbaarheid, prijzen en wisselkoersen kunnen veranderd zijn. Zelf even checken is altijd het beste, want wie weet is er een goedkopere aanbieder.
De tekst op deze website wijkt af van wat er in PC-Active stond. Dit is de oorspronkelijke versie, zonder ingrepen van de eindredactie, waarbij in het algemeen nogal wat technische details werden geschrapt.


Wees de eerste om te reageren

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

*